A test fő építőanyaga a fehérje. Az izmok, a szív, az agy és a vese főként fehérjéből áll, ráadásul a csontok vázát is fehérjéből épült rács alkotja.
Gyermekkorban több fehérje tartalmú ételre van szükségünk, hogy biztosítva legyen testünk minden részének folyamatos növekedése, a kopások és sérülések pótlása. A fehérjéknek két típusa van: növényi és állati fehérjék. A teljes értékű fehérjék azok a fehérjék, melyek a szervezet számára megfelelő mennyiségben és arányban tartalmazzák az esszenciális aminosavakat, így egyedüli fehérjeforrásként is biztosítani tudják a szervezet aminosav szükségletét. Az állati fehérjék nagy része ilyen. A növényi fehérjék kombinálásával is fedezni tudjuk a szervezet fehérje igényét ha kicsit jobban odafigyelünk étkezésünkre. Vegetáriánusoknál ez különösen fontos!
A túró az egyik legmagasabb fehérjetartalmú ételünk, emellett jelentős kalcium és magnézium forrás is.
Íme, egy könnyen elkészíthető igazi fehérje bomba!
Túrógombóc
Hozzávalók:
- 1/2 kg tehéntúró
- 2 db tojás
- 1 bögre búzadara (2,5-3 dl)
- só
Ízesétéshez:
- kevés olaj
- zsemlemorzsa
- porcukor
- tejföl
Elkészítés:
Keverjük össze a túrót a tojásokkal, a bögrében kimért búzadarával és csipetnyi sóval. A búzadarának időre van szüksége, hogy jól megszívja magát, ezért legalább 5-6 órával korábban kell bekeverni az alapanyagokat.
Tetszés szerinti gombócokat formázunk, majd forró vízben kifőzzük. A golyók méretétől függően 7-10 perc alatt készülnek el.
Közben olajon zsemlemorzsát pirítunk, majd a kifőzött, leszűrt gombócot ebben forgatjuk meg. Tejfölt és porcukrot kínálunk hozzá.
Jó étvágyat!