Back to top

Fehérje, amire szükséged van…

A test fő építőanyaga a fehérje. Az izmok, a szív, az agy és a vese főként fehérjéből áll, ráadásul a csontok vázát is fehérjéből épült rács alkotja.

Gyermekkorban több fehérje tartalmú ételre van szükségünk, hogy biztosítva legyen testünk minden részének folyamatos növekedése, a kopások és sérülések pótlása. A fehérjéknek két típusa van: növényi és állati fehérjék. A teljes értékű fehérjék azok a fehérjék, melyek a szervezet számára megfelelő mennyiségben és arányban tartalmazzák az esszenciális aminosavakat, így egyedüli fehérjeforrásként is biztosítani tudják a szervezet aminosav szükségletét. Az állati fehérjék nagy része ilyen. A növényi fehérjék kombinálásával is fedezni tudjuk a szervezet fehérje igényét ha kicsit jobban odafigyelünk étkezésünkre. Vegetáriánusoknál ez különösen fontos!

A túró az egyik legmagasabb fehérjetartalmú ételünk, emellett jelentős kalcium és magnézium forrás is.

Íme, egy könnyen elkészíthető igazi fehérje bomba!

Túrógombóc

Hozzávalók:

  • 1/2 kg tehéntúró
  • 2 db tojás
  • 1 bögre búzadara (2,5-3 dl)

Ízesétéshez:

  • kevés olaj
  • zsemlemorzsa
  • porcukor
  • tejföl

Elkészítés:

Keverjük össze a túrót a tojásokkal, a bögrében kimért búzadarával és csipetnyi sóval. A búzadarának időre van szüksége, hogy jól megszívja magát, ezért legalább 5-6 órával korábban kell bekeverni az alapanyagokat.

Tetszés szerinti gombócokat formázunk, majd forró vízben kifőzzük. A golyók méretétől függően 7-10 perc alatt készülnek el.

Közben olajon zsemlemorzsát pirítunk, majd a kifőzött, leszűrt gombócot ebben forgatjuk meg. Tejfölt és porcukrot kínálunk hozzá.

Jó étvágyat!