Talán nem is gondolnánk, hogy a céklában mennyi értékes tápanyag rejlik! Ez az édeskés zöldség rákmegelőző hatása mellett vérnyomáscsökkentő és immunrendszer erősítő hatással is rendelkezik.
A cékla az egyik legfontosabb vitamin- és ásványianyag-forrásunk.
A cékla élénk színét egy bizonyos betacyanin nevű vegyületnek köszönheti, melyet rendkívül erős antioxidánsként tartanak számon.
Száz gramm cékla fedezi a napi ajánlott rostfogyasztás 10%-át.
A céklából készült ital segít leküzdeni a náthát és az influenzát. Gyógyhatását, mely nyersen a legnagyobb, a benne található vitaminoknak, ásványi anyagoknak, valamint fito-vegyületeknek köszönheti. Rendkívül gazdag folsavban, C- és B-vitaminokban.
Gyümölcscentrifugában kipréselt levét répa- és almalével fogyaszthatjuk. Salátáinkat nyersen is gazdagíthatjuk vele.