A padlizsán rendkívül értékes tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz, miközben energiaértéke kicsi. C-vitaminban, folsavban, niacinban, pantoténsavban gazdag. Jelentős kálium-, foszfor-, kalciumforrás.
Az indiai természetgyógyászat szerint vérképző, vízhajtó, bélgyulladást gátló, emésztést fokozó hatású, ezen kívül nyákoldó hatása enyhítheti az asztmában illetve hörghurutban szenvedők panaszait is. Emésztőszervi, máj- vese megbetegedéseknél jó hatású, de nem ajánlott gyomorsavtúltengés és gyomorfekély esetén. A gyógyászatban a padlizsán terméskivonatát a máj és epefunkció javítójaként tartják számon. Kutatások szerint a padlizsán antocianin tartalma csökkenti az összkoleszterin szintet, és növeli a jótékony hatású HDL-koleszterin szintet. A fenolsavak megvédik a sejteket a szabad gyököktől, így rákellenes hatásúak.
Padlizsánkrém egyszerűen:
1 kg padlizsán
2 közepes fej vöröshagyma
150 ml olíva olaj
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
Elkészítés:
A padlizsánt mossuk, szárazra töröljük, majd elfelezzük. A vágott felülettel lefelé egy tepsibe rakjuk. Előmelegített sütőbe toljuk, és megsütjük. A sütőből kivesszük, majd a padlizsán húsát egy kanál segítségével kikaparjuk. A hagymát apróra vágjuk, majd egy kis olajban üvegesre dinszteljük. A padlizsánt és a hagymát botmixerrel pürésítjük, majd apránként hozzákeverjük az olajat. Sóval, borssal fűszerezzük.
4 fontos figyelmeztetés:
- A sikeres terápia elengedhetetlen része, hogy az életmódunkat, táplálkozásunkat a saját szervezetünk igényeihez igazítsuk. A táplálkozásnak nem csak kulináris élvezete van, hanem nagyon komoly gyógyító hatása is. A rossz táplálkozás a betegségek melegágya.
- Nagyon sokan szenvednek különféle étel allergiáktól, ételintoleranciától. Amikor olyan ételféleségeket fogyasztunk, amit a szervezetünk nem tud feldolgozni, az elfogyasztott élelmiszer ellenanyagreakciót (IGG, IGE) indít el. Ez minden esetben gyulladásos folyamatokat indukál, ami nagyon komoly terhelés a szervezetnek.
- Gyakori, hogy sokan követnek bizonyos divatdiétákat, próbálnak ételelvonással fogyókúrázni. A gyógyító célú táplálkozás minden esetben akkor hatékony, ha az egyéni szempontok figyelembevételével történik. Minden diéta, akkor működik, ha a követője attól jól érzi magát, nincs éhségérzete, és az előírt diétás rend az életvitelébe beilleszthető.
- Összetett, vagy intenzív panaszok esetén nem javasolt saját magunk által kitalált diétába fogni. A rosszul beállított étkezés negatívan befolyásolja a szervezet működését, nem csak súlygyarapodás, hanem igen komoly hormonális egyensúlytalanságok, szervi károsodások is kialakulnak egy rosszul megválasztott diéta alkalmával. Ha azt tapasztalja, hogy a panaszai nem, vagy nem megfelelően oldódtak meg, esetleg romló tendenciájúak, akkor szakértő segítségre van szüksége.
- Az időjárás és az egyéb eredetű stressz faktorok komolyan befolyásolják táplálkozásunkat, emésztésünket. A tartós stressz egyre romló emésztési funkciókat eredményez. Egyre gyakoribbá válik az étkezéshez kötődő hasi panasz, ami a későbbiekben már olyan tünetekben is megjelenhet, mint fejfájás, alvászavar, pániktünetek stb.
A Meteo Klinikán természetes, ugyanakkor tudományosan megalapozott, minden esetben személyére szólóan megállapított módszerekkel segítünk egészségügyi panaszai megoldásában. Figyelje magát, a panaszai jelentkezését egy ideig, ez sokat segíthet panaszai okának felderítésében.