Gyakran felmerül a kérdés, hogy földi mogyorót vagy bokron termő mogyorót fogyasszunk. Van e élettani hatásban különbség? Kinek nem ajánlott a mogyoró fogyasztása?
Az alábbi táblázatban jól látszik, hogy mindkét mogyorófajtának vannak előnyei és hátrányai a másikkal szemben, de élettani hatásaiban a bokron termő európai mogyoró előnyösebb.
A földimogyoró a babfélék családjába tartozik, és gyakran okoz allergiás reakciókat. Aki reagál a babfélékre, csicseriborsóra, szójára, annak nem érdemes kísérletezni a földimogyoró fogyasztásával.
Az európai vagy más nevén Török mogyoró viszont a nyírfafélék családjába tartozik. Ennek fogyasztásával legyenek óvatosak, akik a nyírfafélékre mutatnak allergiás reakciót.
Mogyorót azonban érdemes rendszeresen fogyasztani, mert szervezetünket támogatja a mindennapi stresszel szemben, így könnyebben vészeljük át az időjárás mindenféle hatásait is. Aki nem allergiás egyikre vagy másikra, rendszeres fogyasztásával csökkenhetnek az időjárás okozta panaszok is, pl. a fejfájás.
Forrás: http://nutritiondata.self.com |
Európai mogyoró (115 g) |
Földimogyoró (115 g) |
Kalória |
772 kcal |
862 kcal |
Fehérje |
17 g |
40 g |
Szénhidrát |
19 g |
22 g |
Rost |
11 g |
14 g |
Zsír |
70 g |
76 g |
Cukor |
5 g |
6 g |
E-vitamin |
17,3 mg |
10 mg |
K-vitamin |
16, mg |
– |
Vas |
5,4 mg |
2,2 mg |
Kalcium |
131 mg |
87,8 mg |
Mg |
187 mg |
253 mg |
Foszfor |
333 mg |
572 mg |
Kálium |
782 mg |
1045 mg |
Telítetlen zsírok |
61,6 mg |
59,4 mg |
Omega-3 |
100 mg |
– |
Omega-6 |
9007 mg |
21859 mg |