Nagyon sokat hallunk a C-vitamin fontosságáról, de sokan nem is tudják, hogy milyen hatással van szervezetünkre. De vajon miért fontos számunkra a C-vitamin fogyasztása? Most kiderül!
- A C-vitamin antioxidáns. Az élő sejtek energiafelszabadító szervecskéiben, a mitokondriumokban az energiafelszabadító folyamat során természetes módon keletkeznek peroxid- és szuperoxid gyökök. Ezeket a sejtek az antioxidánsok hatástalanítják. Ilyen antioxidáns a C vitamin.
- Antioxidánsként részt vesz a stresszkezelésben, az öregedési folyamatokat lassítja.
- Gyorsítja a sebek gyógyulási folyamatát.
- Védi a nyálkahártyát így csökkenti a fogínyvérzést.
- Részt vesz a csontképzésben, hozzájárul az erős csontozathoz.
- A vérképzésben fontos szerepe van, a vérzékenység egyik ellenszere.
- Hatékonyan vesz részt az immunrendszer munkájában, segít megelőzni különböző típusú vírus- és baktériumfertőzéseket.
Természetes forrásai: citrusfélék, csipkebogyó, savanyú káposzta, sóska, fekete ribizli, burgonya, hagyma, karalábé, kelbimbó, brokkoli, alma, étkezési paprika, goji bogyó.