A paradicsomlében sok az A-vitamin, s többek között ennek is köszönhető, hogy serkentőleg hat az immunrendszer működésére. Hatására hatékonyabb a T-sejtek működése a test védelmi erejében. Szintén A-vitamin tartalmának köszönhetjük, hogy rendkívül hatékony a bőrproblémák gyógyításában és a nap által okozott égések csillapításában. Hatékonyan közreműködik továbbá az ibolyántúli sugarak által tett rombolások gyógyításában.
Paradicsomos bruschetta
Hozzávalók 4 személyre:
- 8 szelet cibatta vagy ropogós héjú fehér kenyér
- 4-5 db nagyobb, érett, zamatos paradicsom
- 2 dundi gerezd fokhagyma
- 1 kis csokor bazsalikom
- ½ dl olívaolaj + 2 evőkanál az ízesítéshez
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés: A paradicsomok héját kereszt alakban bemetsszük, 1 percre forró vízbe dobjuk, meghámozzuk. ½ cm-es kockákra vágjuk, tálba rakjuk. A bazsalikomleveleket egészen finomra tépkedjük, hozzáadjuk a paradicsomhoz, sózzuk, borsozzuk, kevés olívaolajjal meglocsoljuk.
A kenyérszeletek mindkét oldalát olívaolajon 1-2 perc alatt megpirítjuk, még melegen bedörzsöljük fokhagymával. Ha nagyobb szeleteket pirítottunk, akkor megfelezzük, mindegyikre halmozunk a fűszeres paradicsomból. Olívaolajjal meglocsolva tálaljuk.
Az egészségünk megőrzéséhez fontos, hogy a táplálkozásunk a testi igényeinket kielégítsék.
Természetgyógyászati szakrendelésünkön segítünk a megfelelő táplálkozás összeállításában. Szakrendeléseinkről itt olvashat részletesen.