Sokáig tartotta magát az a tévhit, hogy a mogyoró olajos, így egészségtelen. Főként telítetlen zsírsavakból áll, melyek szükségesek szervezetünk működéséhez. Sokféle vitamin és ásványi anyag található benne, melyek erősítik az immunrendszert és az idegrendszert is.
A mogyoró igen gazdag B1-, B2-, C- és E-vitaminokban, valamint biotinban. Ásványi anyagok közül főleg a kálium-, kalcium- tartalma magas.
Minden más élelmiszernél több rezet tartalmaz, amely elengedhetetlen a növekedéshez és a fejlődéshez. Rézre van szükség a vörös és a fehér vérsejtek fejlődéséhez, a szív és az izmok összehúzódásához, a vasszállításhoz, a csontok szilárdságához és az agy fejlődéséhez. A mogyoró pozitív hatással van a vérnyomásra, illetve elősegíti a koleszterin szint csökkenését is, mivel a testet esszenciális zsírokkal látja el.
Nagy mennyiségben található benne élelmi rost, ami véd az elhízás ellen, mivel a jóllakottság érzését kelti.