Tudta, hogy a petrezselyem egészségügyi értéke nemcsak a magas C-vitamin tartalmában rejlik? Káliumtartalma a legmagasabb a zöldségnövények között, ennek tulajdonítható a kiválasztó szervekre gyakorolt kedvező hatása. Ha minden nap kerül az asztalunkra nem lesz gondunk a vastartalommal, amire a testünknek szüksége van.
A petrezselyem a magyar konyha minden nap használt fűszernövénye. Mind a gyökerét, mind a lombját szívesen használjuk. A petrezselymes újkrumpli fogyasztásakor elsősorban a kulináris élményeket élvezzük, pedig ennek a gyakran használt fűszernövénynek sok jótékony hatása ismert.
A gyökérben magas az apiin, cukor és nyálkatartalom. 100 gramm gyökér energiatartalma 29 kcal, továbbá B1-, B2- vitamint tartalmaz, természetes vastartalma meghaladhatja a 2,2 mg-t.
Levele illóolajat, flavon-glikozidát, káliumot, A-, C-, és E- vitamint tartalmaz.
A-vitamin tartalma pozitívan hat a szem egészségének megőrzésében. Rendszeres fogyasztása segíthet a szürkületi vakság és egyéb szembetegségek megoldásában.
Magas kalcium tartalma nem csak a csontok egészségéhez járul hozzá, hanem a vese és húgyhólyag működését is támogatja.
A petrezselyem magjának hidegen sajtolt olaját is ajánlott fogyasztani, melynek szintén pozitív élettani tulajdonságai vannak.
A népgyógyászatban használják a hörgők tisztítására, vese és hólyagproblémák megoldásához, a látás támogatásához, segíti a máj munkáját, támogatja az immunrendszert.
Természetes gyógymódokkal és egyénre szabott terápiákkal segítjük gyógyulását. Kérjen konzultációs időpontot meteogyógyászunktól!