Az egyik legkorábbi friss zöldségünk a spenót. Élettani jelentősége a magas vitamin-, ásványi só és nyomelemtartalmában keresendő. A spenót kitűnő forrása a következő anyagoknak: A-, B2-, B6-, C-, E- és K-vitamin, cink, foszfor, mangán, réz, vas, folsav, magnézium, kalcium, kálium, élelmi rostok és növényi fehérjék.
Ezen kívül ismert forrása az omega-3 zsírsavaknak, niacinnak, és szelénnek. Az ásványi sók közül kiemelkedik magnézium-, kálium- és kalciumtartalma. Igazoltan hatékonyan segít a csontritkulás és az ízületi gyulladások megelőzésében.
Könnyen elkészíthető, jól emészthető, kalóriában nem dúskáló, de vitaminokban gazdag, a gyomorműködést serkentő zöldségféle.
Spenótos tészta
Hozzávalók:
- 40 dkg fagyasztott paraj
- 2 dl tej
- 2 dl főzőtejszín
- só
- bors
- fokhagyma
- 10-15 dkg bacon
- 10-15 dkg trappista sajt
- 30 dkg hosszú metélt (vagy spagetti tészta, egyéb)
Elkészítés:
A tésztát kifőzzük. A bacont apróra vágjuk és megpirítjuk, a fagyasztott parajt kb. 2 dl vízben feltesszük olvadni, főni. Ha teljesen felolvadt, teszünk hozzá kb. 2 teáskanál sót, pici borsot, 4-5 gerezd fokhagymát belereszelve, majd hozzáöntjük a tejet és a tejszín. Ha felforrt, egy kivajazott jénaiba tesszük a baconnel elkevert tésztát, ráöntjük a spenótot, kicsit átmozgatjuk, hogy elkeveredjen, majd ráreszeljük a sajtot. Kb. 20-25 perc alatt megsütjük a sütőben 180-200°C -on.
Megjegyzés:
Meg lehet bolondítani egy kis krémfehér sajttal, fetával vagy mozzarellával.
Természetes gyógymódokkal és egyénre szabott terápiákkal segítjük egészsége megtartását, gyógyulási folyamatait. Kérjen időpontot meteogyógyászunktól!