A csontvédő lazacfasírt olyan különleges étel, amellyel vendégek előtt is biztosan sikert aratunk. Magas D-vitamin- és Omega-3-tartalma csontritkulás, csonttörés esetén, de a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése terén is segíti az egészség megőrzését.
Lazacfasírt
Hozzávalók:
- 1-2 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 1 fej apróra vágott vöröshagyma
- 1 fej apróra vágott zeller
- 2 csokor friss petrezselyem apróra vágva
- 2 szelet lazac
- 1-2 felvert tojás
- 1-2 teáskanál dijoni mustár
- 1 csésze (lehetőleg teljes kiőrlésű kenyérből készült) zsemlemorzsa
- 1/2 teáskanál őrölt fekete bors
- 2 citrom
- 1 pohár száraz fehérbor
- 1-2 teáskanál tárkony
A mártáshoz:
- 1/4 csésze light majonéz
- 1/4 csésze natúr joghurt
- 2 kis mogyoróhagyma vékonyra szeletelve
- 1 evőkanál citromlé
- 1 evőkanál finomra vágott friss kapor vagy petrezselyem
- Frissen őrölt bors ízlés szerint
Elkészítés:
A megtisztított, filézett lazacszeleteket pároljuk kb. 5 percig fél liter, száraz fehérborral, citromlével és tárkonnyal elkevert vízben. Ha kész, egy mélyebb tálban törjük meg villával, majd keverjük el apróra vágott és olajban (együtt) dinsztelt hagymával, zellerrel és petrezselyemmel. Adjuk hozzá a felvert tojást, a zsemlemorzsát, borsot és mustárt. Az így kapott masszából formáljunk pogácsákat, és 200ºC-on kb. 20-25 perc alatt süssük őket aranybarnára. A kapormártáshoz keverjük össze a light majonézt natúr joghurttal, mogyoróhagymával, citromlével és kaporral (vagy petrezselyemmel), majd kevés borssal.
Jó étvágyat!