A tojásgyümölcs vagy közismertebb nevén a padlizsán, rendkívül értékes tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz, miközben kalóriaértéke alacsony. C-vitaminban, folsavban, niacinban, pantoténsavban gazdag. Jelentős kálium-, foszfor-, magnézium-, kalciumforrás is. Nyákoldó hatása enyhítheti az asztmában illetve hörghurutban szenvedők panaszait.
Padlizsánkrém
Hozzávalók:
2 nagyobb padlizsán
fél fej lilahagyma
4 gerezd fokhagyma
3 bő evőkanál majonéz
só
bors
1 csokor petrezselyem
Elkészítés:
A padlizsánt egészben megsütjük, majd a héját lehúzzuk. Amikor kissé kihűlt, feldaraboljuk és turmixoljuk. A hagymát felkockázzuk, a fokhagymát összezúzzuk és az egészet összeturmixoljuk. Aztán ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ha kihűlt, hozzákeverjük a majonézt. A végén a felaprított petrezselymet hozzáadjuk a krémhez.