A cukkini vitamin és ásványi anyag tartalmának köszönhetően számos nélkülözhetetlen elemmel tölt fel bennünket. Tartalmaz többek között káliumot, foszfort, cinket, magnéziumot és kalciumot is, ezen felül gazdag A-, B1-, B2- és B6-vitaminokban is.
Kiváló folsav forrás, illetve pozitív élettani hatás rejlik még magas rosttartalmában is. Béta-karotin és C-vitamin tartalmának köszönhetően védi az érfalakat, csökkentheti az asztmás panaszokat, illetve segít megakadályozni az ízületi és reumatikus panaszokat is. Rendszeres fogyasztása a prosztata problémák ellen is megoldást nyújthat. Kiváló antioxidáns-forrást jelent szervezetünk számára.
Cukkinikrémleves
Hozzávalók:
• 1 hagyma
• 3 dkg vaj
• 50 dkg cukkini
• só
• bors
• 6,25 dl húsleves
• 1,25 dl tejszín
• reszelt szerecsendió
• 2-3 evőkanál vegyes vagdalt fűszer
• szeletelt kenyér
Elkészítés:
A hagymát letisztítjuk, felkockázzuk, a vajjal összepároljuk (kb. 3 perc). A cukkinit megmossuk, a végeit levágjuk, felszeleteljük és a hagymához adjuk, sóval, borssal fűszerezve főzzük (kb. 8 percig). Majd a húslevessel felöntjük, és botmixerrel pépesítjük. Hozzáadjuk a tejszínt, megsózzuk és borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük, beleteszünk még pár kanál vegyes fűszert, és készre főzzük (kb. 8 perc alatt). Pirított kenyérrel kínáljuk.