Back to top

Gyógyító ételeink: Dió

A dió kedvelt csonthéjas gyümölcsünk. Kellemes, karakteres íze miatt igencsak kedvelt a konyhai felhasználás során, de akár önmagában ropogtatva is élvezhetjük értékes hatásait. Készíthető belőle tea, likőr, lekvár, és a sütemények, édességek kedvelt alapanyaga is.

Azt mondják a dió az agy fényesítője. Magas ásványi anyag tartalommal rendelkezik, magnézium, kálium, szelén, vas, réz és kalcium is található benne nagyobb mennyiségben.

Telítetlen zsírsavakat, fehérjét, valamit E- és B-vitaminokat, illetve a terhesség során ajánlott folsavat is tartalmaz.

A dió levele is sokrétűen használható, leveléből készített teát gyomor- és bélhurut, valamint hasmenés esetén használják. Azonban juglon tartalma miatt 4-5 napnál tovább nem szabad fogyasztani.

Borogatásként ekcéma és egyes bőrbajok is kezelhetőek vele.

A dióolajat a magjából hidegen sajtolással készítik, csökkenti a koleszterinszintet, érvédő hatású, érelmeszesedés ellen is hatékony. Napi néhány szem dióbél elfogyasztásával támogathatjuk szervezetünk napi omega-3 zsírsav igényét.

4 fontos figyelmeztetés:

  • A sikeres terápia elengedhetetlen része, hogy az életmódunkat, táplálkozásunkat a saját szervezetünk igényeihez igazítsuk. A táplálkozásnak nem csak kulináris élvezete van, hanem nagyon komoly gyógyító hatása is. A rossz táplálkozás a betegségek melegágya.
  • Nagyon sokan szenvednek különféle étel allergiáktól, ételintoleranciától. Amikor olyan ételféleségeket fogyasztunk, amit a szervezetünk nem tud feldolgozni, az elfogyasztott élelmiszer ellenanyagreakciót (IGG, IGE) indít el.  Ez minden esetben gyulladásos folyamatokat indukál, ami nagyon komoly terhelés a szervezetnek.
  • Gyakori, hogy sokan követnek bizonyos divatdiétákat, próbálnak ételelvonással fogyókúrázni. A gyógyító célú táplálkozás minden esetben akkor hatékony, ha az egyéni szempontok figyelembevételével történik. Minden diéta, akkor működik, ha a követője attól jól érzi magát, nincs éhségérzete, és az előírt diétás rend az életvitelébe beilleszthető.
  • Összetett, vagy intenzív panaszok esetén nem javasolt saját magunk által kitalált diétába fogni. A rosszul beállított étkezés negatívan befolyásolja a szervezet működését, nem csak súlygyarapodás, hanem igen komoly hormonális egyensúlytalanságok, szervi károsodások is kialakulnak egy rosszul megválasztott diéta alkalmával.  Ha azt tapasztalja, hogy a panaszai nem, vagy nem megfelelően oldódtak meg, esetleg romló tendenciájúak, akkor szakértő segítségre van szüksége.
  • Az időjárás és az egyéb eredetű stressz faktorok komolyan befolyásolják táplálkozásunkat, emésztésünket. A tartós stressz egyre romló emésztési funkciókat eredményez. Egyre gyakoribbá válik az étkezéshez kötődő hasi panasz, ami a későbbiekben már olyan tünetekben is megjelenhet, mint fejfájás, alvászavar, pániktünetek stb.

A Meteo Klinikán természetes, ugyanakkor tudományosan megalapozott, minden esetben személyére szólóan megállapított módszerekkel segítünk egészségügyi panaszai megoldásában. Figyelje magát, a panaszai jelentkezését egy ideig, ez sokat segíthet panaszai okának felderítésében.

Legjobb, ha tapasztalatait TÜNETNAPLÓNK segítségével vezeti. Ehhez az alábbi gomb megnyomásával iratkozzon fel FRONT-ÉRTESÍTŐNKRE, amelyben elküldjük Önnek a napi TÜNETNAPLÓJÁT, melyben vezetheti a naponta megjelenő tüneteit. További segítséget nyújtunk a pandémiás időszakban a megfertőződés elkerülése végett, olvassa naponta Vírusfigyelmeztetőnket is, melyben hasznos tanácsokat is talál.

Kérem a FRONT-ÉRTESÍTŐT a TÜNETNAPLÓVAL »

Feliratkozás: Front-Értesítő és Tünetnapló

Az emailcímét nem adjuk át harmadik félnek.