Back to top

folsav

Gyógyító ételeink: Dió

A dió kedvelt csonthéjas gyümölcsünk. Kellemes, karakteres íze miatt igencsak kedvelt a konyhai felhasználás során, de akár önmagában ropogtatva is élvezhetjük értékes hatásait. Készíthető belőle tea, likőr, lekvár, és a sütemények, édességek kedvelt alapanyaga is.

Azt mondják a dió az agy fényesítője. Magas ásványi anyag tartalommal rendelkezik, magnézium, kálium, szelén, vas, réz és kalcium is található benne nagyobb mennyiségben.

Telítetlen zsírsavakat, fehérjét, valamit E- és B-vitaminokat, illetve a terhesség során ajánlott folsavat is tartalmaz.

Gyógyító ételeink: Padlizsán

A padlizsán rendkívül értékes tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz, miközben energiaértéke kicsi. C-vitaminban, folsavban, niacinban, pantoténsavban gazdag. Jelentős kálium-, foszfor-, kalciumforrás.

Az indiai természetgyógyászat szerint vérképző, vízhajtó, bélgyulladást gátló, emésztést fokozó hatású, ezen kívül nyákoldó hatása enyhítheti az asztmában illetve hörghurutban szenvedők panaszait is. Emésztőszervi, máj- vese megbetegedéseknél jó hatású, de nem ajánlott gyomorsavtúltengés és gyomorfekély esetén. A gyógyászatban a padlizsán terméskivonatát a máj és epefunkció javítójaként tartják számon.

Cukkinikrémleves, a vitaminkirály

A cukkini vitamin és ásványi anyag tartalmának köszönhetően számos nélkülözhetetlen elemmel tölt fel bennünket. Tartalmaz többek között káliumot, foszfort, cinket, magnéziumot és kalciumot is, ezen felül gazdag A-, B1-, B2- és B6-vitaminokban is.

Kiváló folsav forrás, illetve pozitív élettani hatás rejlik még magas rosttartalmában is. Béta-karotin és C-vitamin tartalmának köszönhetően védi az érfalakat, csökkentheti az asztmás panaszokat, illetve segít megakadályozni az ízületi és reumatikus panaszokat is. Rendszeres fogyasztása a prosztata problémák ellen is megoldást nyújthat. Kiváló antioxidáns-forrást jelent szervezetünk számára.

Cukkinikrémleves

Spárgával a reumatikus panaszok ellen!

A spárga Magyarországon az utóbbi tizenöt évben lett népszerű sokak körében. A népi gyógyászat szerint a spárga remek vértisztító, hat a vesékre, és a reumatikus panaszokat is csökkentheti. Pozitív élettani hatásai miatt érdemes fogyasztani. 

Tartalmaz vasat, nátriumot, kalciumot, foszfort, káliumot, béta karotint, niacint, folsavat és C, B1, B2, B6 vitamint.

A népi gyógyászat szerint a spárga remek vértisztító, hat a vesékre, és a reumatikus panaszokat is csökkentheti.

A zöld spárga általában zsengébb, és a szálak végének levágása után, hámozás nélkül fogyasztható.

A fehér spárga viszont hámozást igényel.

A tojásgyümölcs hatásai

A tojásgyümölcs vagy közismertebb nevén a padlizsán, rendkívül értékes tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz, miközben kalóriaértéke alacsony. C-vitaminban, folsavban, niacinban, pantoténsavban gazdag. Jelentős kálium-, foszfor-, magnézium-, kalciumforrás is.  Nyákoldó hatása enyhítheti az asztmában illetve hörghurutban szenvedők panaszait.

Padlizsánkrém

Hozzávalók:                                                                                   
2 nagyobb padlizsán
fél fej lilahagyma
4 gerezd fokhagyma
3 bő evőkanál majonéz

bors
1 csokor petrezselyem

Subscribe to RSS - folsav