Back to top

antioxidáns

antioxidáns

Gyógyító ételeink: Piros húsú gyümölcsök

Úgy tartja a mondás, hogy a gyümölcsök tartalmazzák a legnagyobb energiát a legkisebb térben. Érdemes ezért kihasználni a nyár adományait és feltölteni a szervezetünket energiával, vitaminokkal, ásványi anyagokkal, enzimekkel, flavonoidokkal, antioxidánsokkal. A legalkalmasabbak erre a színes gyümölcsök.

 Miért is fontos számunkra az antioxidáns?

Az antioxidáns oxidációt késleltető, vagy gátló anyag. Az antioxidáns alatt azonban leggyakrabban az élő szervezetben, illetve a táplálékban található, természetes vagy mesterséges vegyületeket értjük.

Cukkinikrémleves, a vitaminkirály

A cukkini vitamin és ásványi anyag tartalmának köszönhetően számos nélkülözhetetlen elemmel tölt fel bennünket. Tartalmaz többek között káliumot, foszfort, cinket, magnéziumot és kalciumot is, ezen felül gazdag A-, B1-, B2- és B6-vitaminokban is.

Kiváló folsav forrás, illetve pozitív élettani hatás rejlik még magas rosttartalmában is. Béta-karotin és C-vitamin tartalmának köszönhetően védi az érfalakat, csökkentheti az asztmás panaszokat, illetve segít megakadályozni az ízületi és reumatikus panaszokat is. Rendszeres fogyasztása a prosztata problémák ellen is megoldást nyújthat. Kiváló antioxidáns-forrást jelent szervezetünk számára.

Cukkinikrémleves

Miért fogyasszunk olívaolajat?

Az olívaolaj a szervezet számára esszenciális telítetlen zsírsavakat tartalmaz: A telítetlen zsírsavak nagyobb arányú fogyasztása - amiben az olívaolaj gazdag - csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Az olívaolaj természetes antioxidánsai az E- és a K-vitamin. Erősíti az izomsejteket és jó hatású reumás ízületi gyulladás esetén is.

Diós-fokhagymás spagetti

Nem csak jó ízű, de szervezetünk számára hasznos anyagokat is tartalmaz a diós-fokhagymás spagetti.

Az alábbi tészta több összetevője  is fontos ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaz. A dióban található E-vitamin bőrünk szépségéről gondoskodik, de fontos antioxidánsokat  és esszenciális zsírsavat is tartalmaz. Fogyasztásuk segíthet a vérnyomás egészséges szinten tartásában, és csökkentheti a koleszterinszintünket.

A gyógyító cékla

Talán nem is gondolnánk, hogy a céklában mennyi értékes tápanyag rejlik! Ez az édeskés zöldség rákmegelőző hatása mellett vérnyomáscsökkentő és immunrendszer erősítő hatással is rendelkezik.

A cékla az egyik legfontosabb vitamin- és ásványianyag-forrásunk.

A cékla élénk színét egy bizonyos betacyanin nevű vegyületnek köszönheti, melyet rendkívül erős antioxidánsként tartanak számon.

Száz gramm cékla fedezi a napi ajánlott rostfogyasztás 10%-át.

GYógyító ételeink: Kivi

A kivi fontos aktív nyomelemeket, ballasztanyagokat, ásványi anyagokat, valamint E- és C-vitamint is tartalmaz. A benne található C-vitamin az egyik legsokoldalúbb vitaminunk, ami elsősorban a fertőző betegségektől óv meg, de fontos szerepe van az élénkítő folyamatokban is. Hiánya fáradtságot, szervezetünk védekezőképességének csökkenését okozza.

A kivi fogyasztása hatékony a gyulladásos betegségek gyógyításában, valamint K-vitamin tartalma a vér alvadásában játszik szerepet.

Segíti a vesék munkáját, erősíti a csontokat, az immunrendszert, a vérereket és a kötőszöveteket, elősegíti a szívizom működését. Hatásos vérmérgezés, fertőzés és ínyvérzés ellen is.

Napi három kivi fogyasztása 15 Hgmm-el csökkentheti a magas vérnyomást, ami igen jó eredménynek számít még gyógyszerek esetén is.

Subscribe to RSS - antioxidáns