Back to top

C-vitamin

C-vitamin

Gyógyító ételeink: Sárgadinnye

A sárgadinnye a nyár egyik slágere. Hűsítő, frissítő gyümölcs, ami feltölti testünket ásványi anyagokkal és vitaminokkal. Jót tesz a bőrnek és az idegeknek, serkenti az emésztést.

A sárgadinnyében magas arányban található a cink, a foszfor, a kalcium, a kálium, a króm, a magnézium, a mangán, a nátrium, a réz és a vas, valamint különböző gyümölcssavak is. 
Rendszeres fogyasztásával biztosítjuk a szervezet egész napi ellátását ásványi anyagokból.
 

Gyógyító ételeink: Padlizsán

A padlizsán rendkívül értékes tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz, miközben energiaértéke kicsi. C-vitaminban, folsavban, niacinban, pantoténsavban gazdag. Jelentős kálium-, foszfor-, kalciumforrás.

Az indiai természetgyógyászat szerint vérképző, vízhajtó, bélgyulladást gátló, emésztést fokozó hatású, ezen kívül nyákoldó hatása enyhítheti az asztmában illetve hörghurutban szenvedők panaszait is. Emésztőszervi, máj- vese megbetegedéseknél jó hatású, de nem ajánlott gyomorsavtúltengés és gyomorfekély esetén. A gyógyászatban a padlizsán terméskivonatát a máj és epefunkció javítójaként tartják számon.

A fáradtság legjobb ellenszerei

A fáradékonyság mindennapos jelenség társadalmunkban. Ilyenkor erőtlenséget, a késztetés hiányát, gyengeséget, pihenés, alvás utáni vágyat érzünk. 

Az, hogy fáradtnak vagy éppen kipihentnek érezzük magunkat számos, a szervezeten belüli és szervezeten kívüli októl függ. Néhány praktika  segítségével azonban enyhíthetünk állandó fáradtságunkon.

Nyerjünk energiát a reggelivel! Tartalmas és egészséges reggelit készíthetünk, ha vízben vagy tejben megfőzünk egy adag zabpelyhet. A zab idegerősítő, szorongásoldó.

Gyógyító ételeink: Citrom

A citrom az egyik legismertebb déligyümölcs, amelyet kivétel nélkül minden korosztály fogyaszthat különböző mennyiségben és formában. Nem hiányozhat egyetlen háztartásból sem. Ételeink, italaink ízesítésére minden nap használjuk. Melegben hűsítő hatásáért szeretjük.

Magas C-vitamin tartalma miatt elsődleges vitaminforrás, különösen járványos időszakban. Az emberi szervet ugyanis nem képes sem előállítani, sem raktározni a C-vitamint, pedig az a sejtek működéséhez elengedhetetlenül fontos, hiánya betegségekhez vezet.

A tojásgyümölcs hatásai

A tojásgyümölcs vagy közismertebb nevén a padlizsán, rendkívül értékes tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz, miközben kalóriaértéke alacsony. C-vitaminban, folsavban, niacinban, pantoténsavban gazdag. Jelentős kálium-, foszfor-, magnézium-, kalciumforrás is.  Nyákoldó hatása enyhítheti az asztmában illetve hörghurutban szenvedők panaszait.

Padlizsánkrém

Hozzávalók:                                                                                   
2 nagyobb padlizsán
fél fej lilahagyma
4 gerezd fokhagyma
3 bő evőkanál majonéz

bors
1 csokor petrezselyem

Miért jó a csipkebogyó tea?

A csipkebogyóban sokféle vitamin található (A-, B1-, B2-, P- és K-vitamin), de legfontosabb hatóanyaga a természetes C-vitamin.  A C-vitamin részt vesz az oxidációs folyamatok szabályozásában, erősíti a vérerek falát, szilárdítja a kötőszövetet, fokozza a szervezet védekezőképességét, ellenállását a fertőzésekkel, betegségekkel szemben.

Télen szervezetünk vitaminraktárai kiürülnek, ezért fogékonyabbá válunk a betegségekre. A csipkebogyó tea rendszeres fogyasztásával felturbózhatjuk immunrendszerünket, fokozhatjuk szervezetünk védekezőképességét.

Elkészítése:                                                                                                                
1 bögre teához 1 evőkanál csipkebogyóhús szükséges.

Diós-fokhagymás spagetti

Nem csak jó ízű, de szervezetünk számára hasznos anyagokat is tartalmaz a diós-fokhagymás spagetti.

Az alábbi tészta több összetevője  is fontos ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaz. A dióban található E-vitamin bőrünk szépségéről gondoskodik, de fontos antioxidánsokat  és esszenciális zsírsavat is tartalmaz. Fogyasztásuk segíthet a vérnyomás egészséges szinten tartásában, és csökkentheti a koleszterinszintünket.

Sütőtökleves megfázásra?

A sütőtök gazdag kalciumban, cinkben, mangánban, rézben, vasban, foszforban, valamint C-vitaminban. Kiválóan alkalmazható megfázásos, meghűléses megbetegedések esetén. Magas ásványi anyag- és vitamintartalmának köszönhetően felvértezi a szervezetünket az időjárás kedvezőtlen hatásaival szemben.

Sütőtökleves

Egy szép, érett sütőtököt hámozzunk meg, magozzunk ki és vágjuk fel kisebb darabokra. A darabokat kevés vízben tegyük fel főni. A megfőtt tököt turmixgéppel pürésítjük, majd annyi vizet kell hozzáadni, hogy sűrű palacsintatészta állagú legyen.

Sóval, szerecsendióval, kardamommal lehet ízesíteni. Ha nem elég édes a tök, elbír egy kis mézet is. Kellemesen krémes állagú lesz egy kevés étkezési keményítőtől.

Oldalak

Subscribe to RSS - C-vitamin